Yrittäjien kurittaminen johtaa ketjujen voittokulkuun

Pienyrittäjien kurittaminen tuntuu olevan osa joidenkin puolueiden agendaa. Vaalipuheissa on muun muassa väläytelty viime hallituskaudella säädetyn yrittäjävähennyksen poistoa. 

Kaikissa yrityksiä koskevissa päätöksissä pitää muistaa, että suomalaisista yrityksistä 94 prosenttia on alle 10 hengen yrityksiä. Vähennysoikeuden poisto olisi raipanisku monille yrittäjille. Poisto heikentäisi ennen kaikkea pienten ja keskisuurten yritysten pärjäämismahdollisuuksia.

Neljännes yksinyrittäjistä tienaa alle tuhat euroa kuukaudessa ja toinen neljännes alle kaksi tuhatta euroa. Yrittäjävähennyksessä on kyseessä viiden prosentin verovähennys, joka tehdään liikkeen- tai ammatinharjoittajan verovuoden tuloksesta. Kyseessä ei ole suuri panostus valtiolta, mutta usein merkittäväksi muodostuva kädenojennus pienyrittäjille. Mikäli sen lisäksi kiristettäisiin yrittäjäomistajan verotusta, hallitus tekisi paljon hallaa työllisyydelle.

Yritysten ja Suomen elinvoiman lisäämiseksi tulevan hallituksen tulee kaikin keinoin pyrkiä purkamaan työmarkkinoita jäykistäviä rakenteita, eikä entisestään lisätä niistä. Jäykkyyttä entisestään lisäisi muun muassa monen ehdokkaan kannattama nollatuntisopimusten poisto. Sääntely ja byrokratia rasittavat jo nyt pieniä yrityksiä ja niiden työllistämismahdollisuuksia kohtuuttomasti. Lähes jokainen yrittäjä haluaa tarjota yhä enemmän työtä ja palkata lisää työntekijöitä. Työllistämisen edistäminen on meidän kaikkien ja koko Suomen etu.

Hallituksen tulisi toimillaan kannustaa yrittäjiä kasvattamaan yrityksiään. Nyt meillä on aivan liian vähän keskikokoisia perheyrityksiä. Pienyrittäjyyden kasvattaminen keskisuureksi yrittäjyydeksi on hankalaa. Tällä hetkellä Suomessa yrittäjä tekee tilin myymällä yrityksen ja moni ala ketjuuntuu. Yrityksiä myydään, koska yrittäjän harteille kasaantuva riski on monesti kannusteisiin nähden aivan liian suuri.

Tuetaan työllisyysasteen nostoa kannustavalla verotuksella. Ei unohdeta yrittäjyyden merkitystä Suomen taloudelle. 

 

Carita Orlando
Eduskuntavaaliehdokas (kok.)


Julkaistu Vantaan Sanomien mielipidepalstalla 10.4.2019

 


Carita Orlando sivuston on toteuttanut Vukon Oy. Sivuilla käytettyjä kuvia ja elementtejä ei saa käyttää ilman kirjallista lupaa.

Copyright © 2014 Carita Orlando / All rights reserved.