Valtuuston toinen kokous

Olipas mielenkiintoinen kokousilta. Valtuuston kokous avattiin ja todettiin lailliseksi, mutta saman tien kokous keskeytettiin neuvottelutauon ajaksi. Neuvottelutauko kestikin yllättäen vajaan tunnin. Kuntarakenneuudistus aiheutti ryhmien välillä keskustelua.

Kuntaliitoksista tullaan keskustelemaan vielä pitkään. Tässä asiassa ei tulla ikinä löytämään kaikkia tyydyttävää lopputulosta. Kuntalaki, kuntarakennelaki, sote-uudistus, metropolihallinto…. koko uudistus on niin laaja, että siitä on todella vaikea ottaa selkoa, että missä mennään ja mitä ollaan päättämässä.

Mielipiteitä ja argumentteja on monia. ”Vantaa toteuttaa palvelunsa tehokkaammin ja edullisemmin kuin Helsinki.” Miksi siis Helsinkiä ei liitetä Vantaaseen eikä toisinpäin. Enkä tarkoita tällä, että kannatan juuri Helsinki-Vantaa liitosta, vaan sitä, että jos kuntaliitoksia tehdään, niin mallia pitää ottaa siitä kunnasta tai niistä kunnista, missä asiat tehdään paremmin.

Keskusta teki muutosehdotuksen Kaupunginhallituksen tekemään esitykseen, jossa lausetta ”Uudistukset tulee toteuttaa aina mieluummin yhteistyöllä kuin pakolla” muutettaisiin kuulumaan ”Uudistukset tulee aina toteuttaa yhteistyöllä”. Esitys kaatui äänestyksessä. Vain kolme valtuutettua koko valtuustosta kannatti tätä muutosehdotusta.  

Perussuomalaisten edustaja esitti kuntavaaliehdokkaiden vaalien aikana antamia vastauksia vaalikoneisiin kuntaliitosten ja metropolihallinnon osalta. Mielestäni tämä esitys ei ollut tässä tilanteessa relevantti, sillä esimerkiksi itse en tiedä vielä tarpeeksi voidakseni ottaa selkeää kantaa asiaan. Kuntarakennetta on kuitenkin uudistettava. Siitä on keskusteltava. Siitä pitää tehdä esityksiä ja työtä pitää tehdä. En tiedä mikä esitys kuntaliitoksiksi metropolialueella olisi paras, mutten ole myöskään lainkaan varma, että olisiko vantaalaisten etu, että pysyisimme itsenäisenä.

Kuntauudistuksen taustalla on huoli, siitä, että kaikki kunnat ei pysty tällä hetkellä huolehtimaan peruspalveluistaan. Koko kuntauudistus, myös metropolialueella, pitää lähteä kuntalaisten edusta. Tällä hetkellä Vantaa on erityisen tiukassa taloustilanteessa ja palveluista on jouduttu leikkaamaan. Kuntauudistuksen taustalla on tarve selvittää kuntien vastuuta ja työnjakoa valtion kanssa. Lisäksi sosiaali- ja terveysuudistusta viedään eteenpäin yhdessä kuntauudistuksen kanssa. Tärkeintä kuntalaiselle on lähipalvelut, ei kuntarakenteet tai kuntarajat.  

Valtuuston kokouksessa käytettiin myös muutama mielenkiintoinen puheenvuoro Vantaan Kaupungin kaksikielisyysohjelmasta, joka sellaisenaan hyväksyttiin.

Kello läheni jo puolta yhdeksää kun aloitettiin keskustelu Myyrmäen yhdeksän kerrostalon kaavan hyväksymisestä. Apulaiskaupunginjohtaja Nikulainen esitteli kaavan historiaa sekä listan kaupungin käyttämistä konsulteista viimeisen kuuden vuoden ajalta. Tämän kaiken taustalla oli valtuutettujen huoli siitä, että projektissa on ollut mukana Forma-Futura. Valtuustossa ehdotettiin myös sitä, että kaava hyväksyttäisiin, mutta Lemminkäiselle ja VAV:lle myönnetyt rakennusoikeudet peruttaisiin. VAV rakennuttaa kaksi kerrostaloa, joista yksi tulee olemaan vuokra-asuntoja ja yksi on suunnattu erityisryhmille.  Lisäksi kaupunki saa alueesta 10 miljoonan euron myyntitulot. Rakennusoikeuden epäämisessä ei olisi mielestäni mitään järkeä. Asuntojen valmistuminen vain siirtyisi pitkälle tulevaisuuteen. Kaupunginhallituksen esitys onneksi hyväksyttiin ilman äänestystä.

Kello yhdeksän aloitettiin käsittely koulujen johtokuntien korvaavasta mallista. Koska johtokunnat lakkautetaan, oppilaan väliaikainen erottaminen siirrettiin opetuslautakunnalle. Tämä kuitenkin aiheutti huolta, koska opetuslautakunta ei pysty reagoimaan asiaan välittömästi. Ryhmien välisessä neuvottelussa muutettiin johtosääntöä niin, että perustetaan yksilöasioiden jaosto opetuslautakunnan alle. Siinä tulee olemaan viisi jäsentä ja se kokoontuu vain tarvittaessa käsittelemään oppilaan erottamista. Erinomainen muutos. Erottamispäätös voidaan tehdä nopeasti ja oppilaan oikeusturva säilyy.

Huh! Paljon tärkeitä asioita, mutta erittäin mielenkiintoista. Tästä on hyvä jatkaa.

Carita Orlando sivuston on toteuttanut Vukon Oy. Sivuilla käytettyjä kuvia ja elementtejä ei saa käyttää ilman kirjallista lupaa.

Copyright © 2014 Carita Orlando / All rights reserved.