Vaikeat säästöpäätökset

Vantaan Kokoomuksella oli tänä viikonloppuna teltta sekä Hakunilapäivillä että Korson maalaismarkkinoilla. Olin molemmilla teltoilla ja ehdottomasti enemmän ja kiihkeämmin keskusteltiin Hakunilassa tulevista säästöpäätöksistä. Hevoshaan koulua ja Tuomelan koulua suunnitellaan lakkautettavaksi ja Hevoshakaa puolustettiin Hakunilassa voimakkaasti.

Viime torstaina valtuuston iltakoulussa saimme todella kattavan selvityksen opetustoimeen suunniteltavista säästöistä ja niiden perusteista. Perusopetuksen tavoitteena on löytää sellaisia ratkaisuja että vuosien 2014-2016 saavutetaan säästöt joiden vaikutus on 5 miljoonaa euroa vuosittain. Perusopetuksessa henkilöstökulut on 59%, vuokra 22% ja palvelujen ostot (siivous, ruoka ja kouluisännät) 16% (nämä yhteensä 97%). Jos siis viiden miljoonan euron säästöihin pitää päästä, monia vaihtoehtoja säästökohteista ei ole.

Jo elokuussa 2012 sivistystoimi on aloittanut laajan ja perusteellisen tilatarkastelun, koska opetuskuluista ei haluttu lähteä säästämään. Opetustoimi on siis selvittänyt

-          kaikkien koulutilojen käyttöasteen
-          koulujen maksimioppilasmäärät
-          onko mahdollista saada kasvava oppilasmäärä 2010-luvulla mahtumaan olemassa oleviin kouluihin
-          onko joillakin alueilla mahdollista luopua joistakin koulukiinteistöistä ja
-          voidaanko luopumisella välttää perusparannuksia.

Valtuuston iltakoulussa kuulemiemme selvitysten perusteella nyt esittelyssä olevat säästötoimenpiteet kuulostavat vähiten huonoilta ratkaisuilta. Tunnetasolla koulujen lakkauttaminen on kuitenkin aina väärä päätös. Varsinkin jos ne kohdistuvat omaan lähiympäristöön tai lähipiiriin niiden merkitys on suuri. Koulu merkitsee myös muuta kuin opetusta, se on osa yhteisöä.

Valtuusto päättää asiasta 10.10. joten tässä on vielä hetki aikaa yrittää kääntää kaikki kivet, jotta kipeät säästöpäätökset voi tehdä sillä varmuudella, että on varmasti tietoinen päätöksen vaikutuksista.

Carita Orlando sivuston on toteuttanut Vukon Oy. Sivuilla käytettyjä kuvia ja elementtejä ei saa käyttää ilman kirjallista lupaa.

Copyright © 2014 Carita Orlando / All rights reserved.