Työllistämisen ja työn teettämisen pitäisi olla helpompaa

Jotain hyvää oli siinä, että Heidi Hautala erehtyi maksamaan pimeästi sekä siivoojalle että remonttimiehelle. Nimittäin nyt alkoi keskustelu siitä, miten vaikeata muutaman satasen maksaminen satunnaiselle työntekijälle on. Työntekijän palkkaamiseen liittyy valtava määrä selvitettäviä asioita. Näitä ovat ennakonpidätys, sosiaaliturvamaksu, eläkevakuutusmaksu, työttömyysvakuutusmaksu, tapaturmavakuutusmaksu, ryhmähenkivakuutusmaksu sekä lisäksi työehtosopimusten määräykset mm. lomakorvauksesta ja palkan määrästä.

Sen lisäksi, että maksaa rahaa työntekijälle, sitä pitää osata maksaa verottajalle, vakuutusyhtiöön ja työttömyysvakuutusrahastoon. Maksujen lisäksi pitää osata lähettää kausiveroilmoituksia ja vuosi-ilmoituksia. Kaikkiin näihin ilmoituksiin ja maksuihin liittyy erilaisia rajasummia, milloin pitää mitäkin maksaa, minkälaista vakuutusta ottaa ja milloin pitää mitäkin ilmoittaa. Kaikkiin ilmoituksiin ja maksuihin liittyy sanktiot, jollei noudata määräaikoja.

Televisiossa eräs toimittaja selvitti satunnaisen palkan maksamisen helppoutta ja totesi, että ”ei se nyt niin vaikeaa ole, mutta tietojen selvittämiseen meni yhden työpäivän verran”.

Verottaja on ansioituneesti kehittänyt palkka.fi – järjestelmää, joka hiukan helpottaa palkan maksamista. Tosin jo järjestelmään kirjautuminen aiheuttaa monelle ongelmia. Järjestelmä ei myöskään ohjeista tarpeeksi siitä, mitä kaikkea pitäisi osata selvittää.

Luulisi tämän päivän tiedoilla ja taidoilla olevan mahdollista kehittää sovellus, mihin kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla, ilmoitetaan työntekijän henkilötunnus ja pankkitilin numero sekä työtehtävän laatu ja työstä maksettava summa. Tämän jälkeen käyttäjän eli työn teettäjän tulisi vain hyväksyä maksu työntekijän tilille sekä kaikki työhän liittyvien sivukulujen maksu oikeille tahoille. Oikeat ilmoitukset lähtisivät automaattisesti eteenpäin ajallaan.

Vai kuinka monen uskotte selvittävän, mitä kaikkea pitää maksaa kun naapurin tyttö tulee lapsenlikaksi ja saa sitä 50 euron palkkion. Kuinka moni on ilmoittanut verottajalle sen, mitä on joka jouluaatto maksanut talossa puolituntia vierailleelle punanutulle. Enkä näissä tapauksissa usko siihen, että virallisesti palkan maksamisen esteenä olisi palkan sivukulut, vaan ainoastaan laiskuus ja pimeänä maksamisen helppous.

Vastustan kiivaasti harmaata taloutta. Harmaan työn tekijä on mielestäni verrattavissa myymälävarkaaseen. Me muut joudumme maksamaan nuo ilmaisostokset. Me muut myös maksamme niiden verot, jotka eivät itse niitä maksa.

Olen kuitenkin sitä mieltä, että työn teettämisen pitää olla helpompaa. Olemme siirtymässä ajasta ”kaikki pitää tehdä itse” siihen, että ostamme mielellämme palveluja niiltä jotka osaavat. Myös jatkuvasti kasvava vanhusväestö tarvitsee monenlaisia palveluja kotiinsa. Siksi työllistämisen ja satunnaisten työkeikkojen ostamisen pitäisi olla helppoa ja yksinkertaista.

Kenen vastuulle kuuluu työn teettämisen helpottaminen? Työministerin? Toivon konkreettisia toimenpiteitä.

Carita Orlando sivuston on toteuttanut Vukon Oy. Sivuilla käytettyjä kuvia ja elementtejä ei saa käyttää ilman kirjallista lupaa.

Copyright © 2014 Carita Orlando / All rights reserved.