Tarvitsemme vauvoja, mutta niiden kustannukset eivät kuulu työnantajille

Eräällä asiakkaallani, yrittäjäpariskunnalla, oli kaksi ulkopuolista työntekijää. Molemmat työntekijät olivat naisia ja sattuivat tulemaan raskaaksi melko samaan aikaan. Toinen heistä joutui olemaan raskautensa takia usein poissa töistä jo ennen äitiysloman alkua. Pieni yhtiö, joka teki palvelutyötä, oli hyvin haavoittuvainen, sillä poissaolevien työn joutui tekemään muut, jotta laskutusta saatiin sen verran, että kaikkien, myös poissaolevien, palkat saatiin maksettua. Yhtiön toimiala oli kilpailtu ja työstä saadut katteet melko matalat. Kahden työntekijän jääminen äitiyslomalle, äitiysloma-ajan palkat ja vanhempainvapaan ajalta ansaitun lomapalkan maksaminen vei yhtiön todellisiin maksuvaikeuksiin.  

Pienet yritykset ja varsinkin aloittavat yritykset, jotka vasta etsivät omaa asiakaskuntaansa, ovat kieltämättä alttiita kaikennäköisille tapahtumille. Yrittäjä tai työntekijä voi sairastua, palvelu tai tuote ei vastaa asiakkaiden odotuksia tai kustannukset ovatkin suunniteltua suuremmat. Toivoisin kuitenkin ettei työntekijän äitiys olisi yrityksessä riskitekijä.

Yrittäjänaisten keskusliitto on laskenut, että yksi vauva aiheuttaa äidin työnantajalle noin 12.000 euron kustannukset.

Yrittäjänaiset ovat tehneet aloitteen vanhemmuuden kustannusten tasaamisesta. Tavoitteena on, että vanhempainvapaista aiheutuvat kustannukset eivät kasautuisi äitien työnantajille. Onhan vauvoilla isätkin. Ja vauvat eivät taatusti kuulu firman piikkiin.

Äitien työnantajien lisäksi vanhemmuuden kustannusten epätasainen jakautuminen näkyy myös nuorten naisten työllistymisessä. Ylivoimaisesti eniten määräaikaisissa työsuhteissa työskentelevistä on nuoria, alle 35-vuotiaita koulutettuja naisia (Akavan tutkimus).

Käy allekirjoittamassa aloite. Jo 122 kansanedustajaa on aloitteen takana.

Carita Orlando sivuston on toteuttanut Vukon Oy. Sivuilla käytettyjä kuvia ja elementtejä ei saa käyttää ilman kirjallista lupaa.

Copyright © 2014 Carita Orlando / All rights reserved.