Tahtoo paratiisiin

Viime valtuuston kokouksessa suurinta keskustelua käytiin yllättäen veroparatiiseista. Käsittelyssä oli nimittäin aloite jossa esitettiin, että Vantaan Kaupunki välttäisi yhteistyötä sellaisten yritysten kanssa, joilla on kytkentä veroparatiiseihin. Aihe on kannatettava ja tästä pitää keskustella. Moni meistä paheksuu sitä, että suuryritykset siirtävät tuloksensa maihin joissa maksetaan veroja vähän tai ei lainkaan.

Moni menestynyt urheilija muuten myös siirtää tulonsa veroparatiiseihin. Miksi me emme paheksu sitä?

Kuluttajana ja pienyrittäjänä minun on helppo tehdä eettisesti ja moraalisesti kestäviä valintoja. Vaihdoin erästä palveluntoimittajaa kun kuulin, että yritys tekee 40% liikevoittoa ja siirtää koko tuloksensa Bahrainiin, missä veroprosentti on tasan nolla. Vaihtaminen vaati kaksi puhelinsoittoa; irtisanominen nykyiseen ja sopimuksen tekeminen uuden palveluntuottajan kanssa. Minulle jopa soitettiin perään ja tiedusteltiin irtisanomisen syytä. Luulenpa, että en ollut ainoa samaan ratkaisuun päätynyt.

Kunta on kuitenkin vaikeammassa paikassa. Kunnan hankintoja säätelee hankintalainsäädäntö. Jokin yritys voidaan sulkea pois tarjouskilpailusta, mikäli tarjoaja on tuomittu veropetoksesta tai se on jättänyt veroihin tai sosiaaliturvamaksuihin liittyviä lakisääteisiä maksuja suorittamatta. Sen sijaan yritystä, joka tekee verosuunnittelua, ei voida sulkea kilpailun ulkopuolelle. Verosuunnittelun avulla yrityksen tulos maksetaan korkoina toiselle konserniyhtiölle, joka sijaitsee veroparatiisissa.

Verolainsäädäntöä ollaan muuttamassa siten, että yritys ei voisi rajoittamattomasti vähentää korkomenojaan verotuksessa. Yli 500.000 euron nettokorkomenot olisi vähennyskelpoisia vain siltä osin, kuin ne ovat enintään 30 yrityksen tuloksesta. Tämäkin uudistus sallii yhä melko suurten tulosten siirron pois Suomesta, 30 prosentin raja voisi alempana.

Vantaan Kaupungin on kuitenkin melko vaikeata lähteä taistelemaan veroparatiiseja vastaan. Siksi tarvitsemme sekä EU-tasoista että kansallista lainsäädäntöä asiasta. Asiaa tulee pitää esillä ja siitä pitää keskustella.  Suomi ei onneksi ole ainoa maa, joka haluaa muutoksen asiaan.

Tahtoo paratiisiin! :)  Tosin minulle kelpaisi ihan vain sellainen viikon loma merenrannalla, auringonpaahteessa kauniissa luonnonmaisemassa.

Carita Orlando sivuston on toteuttanut Vukon Oy. Sivuilla käytettyjä kuvia ja elementtejä ei saa käyttää ilman kirjallista lupaa.

Copyright © 2014 Carita Orlando / All rights reserved.