Suomiko tasa-arvon mallimaa

Vantaan Yrittäjät info 1/2011

Yhä edelleen vanhempainvapaan kustannukset maksaa äidin työnantaja.

Kuinka monta työryhmää ja asiantuntijaa tarvitaan?   Kuinka monta vuotta vielä tarvitaan?

Jälleen kerran on työryhmä kokoontunut. Sosiaali- ja terveysministeriön vanhempainvapaantyöryhmä jätti raporttinsa maaliskuun alussa. Työryhmä ei kuitenkaan saanut aikaa yhtä konkreettista ehdotusta eikä työryhmä päässyt yksimielisyyteen kustannusten jaosta. Epäilenpä, että työryhmän raportti jää jälleen kerran vain raportiksi eikä aiheuta minkäänlaisia toimenpiteitä.

Vanhemmuuden kustannukset jakaantuvat tällä hetkellä epätasa-arvoisesti sillä äidin työnantaja maksaa suurimman osan vanhemmuudesta aiheutuvista kustannuksista. Työnantaja maksaa palkan neuvolakäyntien ajalta, ennen lapsen syntymää aiheutuvien poissaolojen palkan, monella alalla äitiysloman kolmen ensimmäisen kuukauden palkan sekä äitiys- ja vanhempainvapaan ajalta ansaitun loma-ajan palkan. Kustannuksia lisää sijaisen hankinta ja siihen liittyvä koulutus ja perehdytys.

Tänä keväänä päättävän hallituksen ohjelmassa oli tavoitteena perhevapaakustannusten jakaminen tasa-arvoisemmin. Sanasta sanaan hallitusohjelma sanoo ”Perhevapaista aiheutuvat kustannukset jaetaan nykyistä tasapuolisemmin mies- ja naisvaltaisten alojen työnantajien kesken sekä yhteiskunnan rahoitusosuutta lisätään.”  Mitään ei ole kuitenkaan tapahtunut. Mitään ei ole tapahtunut viimeiseen neljään vuoteen. Mikäli vertaamme edistykselliseen naapurimaahamme, niin mitään ei ole tapahtunut kolmeenkymmeneen vuoteen.

Naisvaltaiset alat maksavat suurimman osan vanhempainvapaan kustannuksista. Lapsi on kuitenkin sekä äidin että isän, mutta äidin työnantaja maksaa. Ongelma ei ole ainoastaan työnantajien vaan ongelma on erityisesti työnhakijoiden, nuorten naisten, jotka ovat samalla viivalla nuorten miesten kanssa. Tilastot osoittavat, että 25–44-vuotiailla naisilla määräaikaisuus on vähintään kaksi kertaa yleisempää kuin miehillä eli määräaikaisuudet ajoittuvat selvästi siihen ikään kun perhettä perustetaan ja lapsia hankitaan.

Kun majoitus- ja ravitsemusalan työehtosopimukseen tuli maksettavaksi kolmen kuukauden palkka äitiysloman alussa, totesi eräs asiakkaani ”No, tästälähin palkkaan miehiä esimiestehtäviin ja naisia työvoimavuokrauksen kautta suoritustasolle”. Vitsiksi tarkoitettu lausahdus ei ehkä ollutkaan niin vitsi. Ovatko ammattiliitot siis tehneet karhunpalveluksen nuorille naisille?

Suomi tarvitsee vauvoja

Suomen työmarkkinat ovat hyvin eriytyneet eli miehet ja naiset työskentelevät eri aloilla. Naisvaltaiset alat, hoiva- ja palvelualat, maksavat siis suurimman osan vanhemmuuden kustannuksista. Sen sijaan hyvin tuottaville miesvaltaisille aloille, kuten metsä-, paperi- ja metalliteollisuudelle, jää maksettavaksi muutamien viikkojen isyysvapaat. Vain noin 12% miehistä pitää vanhempainvapaata.

Ministeri pakoilee vastuutaan piiloutumalla ”lapsen edun” ja ”perheen vapaan valinnan” taakse. Mitä tekemistä näillä on kustannusten jaon kanssa? Päinvastoin. Mikäli vanhemmat voivat vapaasti valita kumpi on vanhempainvapaalla, niin se on sekä perheen että lapsen etu. Mikäli äiti tai tuleva äiti on samalla viivalla miespuolisen työnhakijan kanssa, se on sekä perheen että lapsen etu.

Pian on eduskuntavaalit ja uuden hallituksen aika. Ehkä saamme jälleen uuden työryhmän. Vai uskaltaisiko joku jo ottaa vastuun ja saisimme tasa-arvoa edistävän päätöksen.  Mieti tarkkaan ketä äänestät kevään eduskuntavaaleissa.

Carita Orlando sivuston on toteuttanut Vukon Oy. Sivuilla käytettyjä kuvia ja elementtejä ei saa käyttää ilman kirjallista lupaa.

Copyright © 2014 Carita Orlando / All rights reserved.