Leipäjonoista yhteisölliseen ruokailuun

Olen ilokseni saanut olla mukana Yhteinen Pöytä projektiryhmässä, joka on tehnyt minun mielestä merkittävää työtä sekä hävikkiruoan että leipäjonojen vähentämiseksi. Yhteisen pöydän tavoitteena on luoda mallia vantaalaiselle yhteisölliselle ruoka-aputoiminnalle. Tällä hetkellä verkostoon kuuluu noin 30 ruokahävikin lahjoittajaa ja 35 vastaanottavaa tahoa.

Yhteinen pöytä kerää hävikkiruoan Koivukylän hävikkiterminaaliin, josta vantaalaiset järjestöt käyvät sitä hakemassa ja jakavat omissa tilaisuuksissaan. Tavoitteena on siirtyä leipäjonoista kohti yhteisöllisempää tapaan jakaa ruoka-apua. Yhteisöruokailu mahdollistaa myös tavan auttaa ihmistä kohtaamaan toisensa.

Yhteisen pöydän verkosto perustuu vapaaehtoisten ja työllistettyjen työpanokseen. Vapaaehtoistoiminnan ja yhteisöjen luomisen tueksi järjestetään myös koulutusta. Projektin mahdollistajina ovat Vantaan Kaupunki, Vantaan Seurakunnat ja Diakonia-ammattikorkeakoulu.

Tällä hetkellä Yhteisen pöydän kaupparingissä on noin 20 ruokahävikkiään lahjoittavaa kauppaa ja lisäksi lahjoitusruokaa tulee elintarviketehtaista ja tukuista. Ruoka-apua jakavia tahoja Vantaalla on yhteensä noin 35.

Yhteinen pöytä kuljettaa viikossa noin 35.000 kiloa ruokahävikkiä hyötykäyttöön.

Tämä malli on muuten myös maanlaajuisesti esimerkillinen.

Lisätietoja täältä 

 


Carita Orlando sivuston on toteuttanut Vukon Oy. Sivuilla käytettyjä kuvia ja elementtejä ei saa käyttää ilman kirjallista lupaa.

Copyright © 2014 Carita Orlando / All rights reserved.