Pitkä kokous edessä

Normaalisti valtuuston kokousta edeltävällä viikolla on torstai-iltana järjestetty valtuuston kyselytunti. Tuon illan aikana valtuutetut voivat kysyä virkamiehiltä, niistä asioista, joista valtuuston kokouksessa päätetään. Tällä kertaa kyselytuntia ei ollut, joten kyselytunti järjestettiin ennen valtuuston kokousta.

Ennen kyselytuntia ja valtuuston kokousta kävi Pähkinärinteen nuoritalolta joukko nuoria luovuttamassa adressin valtuustoryhmien puheenjohtajille. Adressissa vastustettiin Pähkinärinteen nuorisotilan lakkauttamista. Nuorisotilassa käy parhaimmillaan 50-70 nuorta illassa, joten tila on suosittu ja ihan varmasti tarpeellinen. Suurena ongelmana on kaupungin taloustilanne ja viime vuoden lopulla hyväksytty talous- ja velkaohjelma. Velkaohjelmassa on jouduttu tekemään kipeitä säästöpäätöksiä. Tulemme varmasti jatkossa saamaan useita adresseja eri toimintoihin kohdistuvien säästötoimenpiteiden johdosta. Ongelmana on se, että jos jotain säästökohdetta ei noudateta, rahat pitää löytää jostain muualta. Nuorisotilan lakkauttaminen voi tuottaa ongelmia muulla ja näin se voi tulla maksamaan tulevaisuudessa enemmän kuin se mitä me nyt säästämme. Joten onko säästökohde järkevä?  Adressi tullaan käsittelemään vapaa-ajan lautakunnassa. Adressissa nuoret olivat esimerkillisesti ehdottaneet säästökohteita joihin he voivat itse vaikuttaa esim. siivoamalla tilat omin voimin.

Valtuuston kokouksessa käsiteltiin kaupungin henkilöstökertomusta ja puhetta syntyi kaupungin työntekijöiden sairauspoissaoloista, kesätyöpaikoista ja työllistämisestä. Ihmettelen kuitenkin jonkun valtuutetun ehdotusta siitä, että kaupungin pitäisi luoda kesätyöpaikkoja. Sehän vasta maksaisi. Kesätyöntekijöitä otetaan niihin paikkoihin joissa työntekijöitä tarvitaan. Kaupunki tukee nyt jo yrityksiä vantaalaisen nuoren työllistämisestä 300 eurolla.

Henkilökertomus nosti esille myös kommentteja siitä, että yhtiömuotoisessa kaupungin organisaatiossa henkilökunnalla olisi asiat ja työolot huonommin kuin kaupunkiin suorassa virkasuhteessa olevilla. En ymmärrä väitettä lainkaan. Ei ole olemassa hyviä ja huonoja työpaikkoja, on vain hyviä ja huonoja esimiehiä. Sekä yksityiseltä puolelta, että kaupungin ja valtionkin esimiehistä löytyy hyviä ja vähemmän hyviä. Yhtiömuotoisuus ei siihen vaikuta.

Keskustelujen lomassa valtuustossa kiersi kaksi aloitetta. En allekirjoittanut kumpaakaan. Mielestäni toisesta minulla ei ollut tarpeeksi tietoa ja toisen aloitteen ehdotus ei mielestäni ollut toimiva ongelman ratkaisemiseksi. Sinänsä kannatan molempia ajatuksia. Palaan aloitteisiin kun ne käsitellään valtuustossa. Toinen aloite koski erään tiepätkän sulkemista lasten turvallisen koulutien takaamiseksi ja toinen kaupungin hankintoja yhtiöiltä, jotka siirtävät tuloksensa erilaisin järjestelyin veroparatiiseihin.

Kokouksessa käsittelyssä olleet aloitteet ja niihin saadut vastaukset eivät herättäneet tällä kertaa keskustelua. Minusta aloitteiden kiertäminen valtuuston kokouksessa ei ole toimiva systeemi. Aloitteen sisältöön ei ehdi paneutua eikä aloitteen tekijältä ehdi kysyä lisätietoja.

Carita Orlando sivuston on toteuttanut Vukon Oy. Sivuilla käytettyjä kuvia ja elementtejä ei saa käyttää ilman kirjallista lupaa.

Copyright © 2014 Carita Orlando / All rights reserved.