Vastikkeeton perustulo ei riitä

Helsingin Sanomien teettämän kyselyn tulokset olivat surullista luettavaa. Lukijoilta kysyttiin, miten vähävaraisuus tai pitkäaikainen rahapula tuntuu omassa elämässä. Vastauksista paistoi syvä toivottomuus. Tulevaisuuden uskoa ei juurikaan löytynyt. 

Köyhyyttä ja taloudellista turvattomuutta on niin paljon erilaisista syitä johtuvia, ettei siihen ole olemassa yhtä lääkettä tai helppoa ratkaisua. Jos olisi, se olisi jo tehty. 

Viimeiset neljä vuotta, tai oikeastaan jo paljon kauemmin, on väännetty sotea. Ensi hallituskaudella tehtävä sosiaaliturvauudistus on tehtävä nopeammin. Kyseessä on monien ihmisten vaikea tilanne, johon on löydettävä ratkaisut nopeasti. Kun köyhyyttä, työttömyyttä ja syrjäytymistä esiintyy jo kolmannessa polvessa, on aika todeta, ettei järjestelmämme toimi. 

Toivottomuutta tai yhteiskunnasta syrjäytymistä ei ratkaista vastikkeettomalla perusturvalla. Jokainen meistä kaipaa mielekästä tekemistä, yhteisöä ja merkitystä omalle elämälle. Tukijärjestelmän tulee olla aidosti kannustava, motivoiva ja edistää kaikissa tilanteissa toimintakykyä. Byrokratia ja liian monimutkainen järjestelmä tai katkokset tukien maksatuksessa, aiheuttavat turhaan toivottomia tilanteita. 

Tämän vuoden alusta voimaan tullut tulorekisteri helpottaa uudistusten tekemistä. Kun viranomaisella on ajan tasalla olevat ansiotiedot, tulee tukien maksaminen helpottumaan ja nopeutumaan. Toivottavasti myös tukien takaisinperinnästä päästään eroon, kun maksetut etuudet perustuvat reaaliaikaiseen tilanteeseen. 

Suomessa on tällä hetkellä noin 206.000 ihmistä työkyvyttömyyseläkkeellä ja eniten kasvua on mielenterveysongelmien vuoksi eläkepäätöksen saaneiden 25-35-vuotiaiden joukossa. Noin 85.000 toimeentulotukea saava on alle 25-vuotias (vuonna 2017). 

Perustulo tai vastikkeeton raha ei ole ratkaisu näille ryhmille. Rahallisen tuen lisäksi tarvitaan kokonaisvaltaisia palveluketjuja, joista löytyy apu ja pitkäkestoinen seuranta yksilökohtaisiin ongelmiin.

 


Carita Orlando sivuston on toteuttanut Vukon Oy. Sivuilla käytettyjä kuvia ja elementtejä ei saa käyttää ilman kirjallista lupaa.

Copyright © 2014 Carita Orlando / All rights reserved.