Lopettakaa se näpertely

Yhdessä päivässä voi tapahtua paljon. Yllättäen twitterissä arvonlisäveron alarajan korotusta ilmoitti kannattavansa useampikin puolue. Sekä hallituksesta että oppositiosta näytettiin vihreätä valoa tälle monelle pienyrittäjälle merkitykselliselle asialle. Mahtavaa! Hetken jo näytti siltä, että ennen vaaleja ehtii vielä tapahtua konkreettisiakin asioita, ei vain pelkkiä lupauksia.

Tämä uutinen kuitenkin vesitti koko asian http://www.hs.fi/politiikka/a1421901051527. Valtiovarainministeri Rinne ehdottaa rajan nostoa 8.500 eurosta 10.000 euroon. Siis mitä? Tämä on mielestäni jo yrittäjien työn pilkkaamista. Mikä merkitys tällaisella muutoksella on? Siis yrittäjän liikevaihto saa nousta 125 euroa kuukaudessa ja tämän jälkeen syntyy alv-velvollisuus. Jollei tämä euromäärä naurattaisi, niin olisin todella närkästynyt. 8.500 euron tai 10.000 euron liikevaihto ei ole ammattimaista, päätoimista yrittäjyyttä. Edes aloittava yrittäjä ei tule toimeen 10.000 euron vuosiliikevaihdolla. Täytyy siis muistaa, että tuo on liikevaihto. Yrityksen tulos tai yrittäjän palkka on yritystoiminnan kulujen jälkeen siis huomattavasti pienempi summa.

Lopettakaa se näpertely! Ei tällaisilla muutoksilla ole mitään merkitystä. Arvonlisäveron alaraja pitää nostaa vähintään 25.000 euroon ja huojennuksen yläraja 50.000 euroon. En kannata vain yhtä rajaa, sillä se rajoittaa kasvua. Jos raja nostetaan 50.000 euroon, niin yrittäjän ei kannata tavoitella 50.001 euron liikevaihtoa. Lisäksi toiminnan pilkkominen kahteen yritykseen on helppoa ja näin aiheuttaa epätervettä kilpailua. Asteittain alenevan huojennusalueen korotuksella 25.000 eurosta 50.000 euroon ei sen sijaan olisi tällaisia vaikutuksia.

Toivon jatkossa lupauksia, joilla on merkitystä. Tämä tuntui huijaukselta.

 

 


Carita Orlando sivuston on toteuttanut Vukon Oy. Sivuilla käytettyjä kuvia ja elementtejä ei saa käyttää ilman kirjallista lupaa.

Copyright © 2014 Carita Orlando / All rights reserved.