Myönnän lukevani verotilastoja

Luen verotilastoja suurella mielenkiinnolla. Ei minua niinkään kiinnosta nimet eli kuka on tienannut ja kuinka paljon. Minä luen mielellään niitä uutisia tai taulukoita, missä näkyy ammatti tai syy tuloihin. Käyn läpi kaikki isojen pääomatulojen saajat, sillä minua kiinnostaa millä yritysidealla on menestytty. Viime vuonna isoja pääomatuloja on tehty valaisinliikkeen, ravintoloiden, kattoremontteja tekevän yhtiön ja tietojen hävitykseen erikoistuneen yrityksen myynnillä.  Rikastua voi myös kiuasbisneksellä, hammashoitolaitteiden valmistuksella sekä erilaisella teknisellä erikoisosaamisella. Ja nykyään myös pelisuunnittelijana.

Nostan hattua jokaiselle rikastuneelle yrittäjälle. Valitettavasti vain liian usein yrittäjä tekee tulonsa nimenomaan yrityksen myynnillä. Eikö olisi järkevämpää, että verotuksella kannustettaisiin pitämään yhtiö ja kasvattamaan sitä. Kannustaa kasvattamaan yhtiötä perheomistuksessa.

Omaan yritykseen investoiminen pitäisi olla houkuttelevaa. On ikävää, että niin moni kokee osinkotulot ahneudeksi. Osingot ovat korkoa sijoitukselle ja riskille, usein hyvin isolle riskille. Siihen tulee kannustaa eikä kadehtia. On toivottavaa, että jatkossakin yhä useampi uskaltaa sijoittaa pk-yrityksiin tai omaan yritykseen. Toivottavaa olisi saada sijoituksia myös ulkomailta Suomeen. Koska raha liikkuu globaalisti ja hyvin helposti ympäri maailmaa, niin sekä osinko- että pääomatulojen verotuksen tulee Suomessa olla kilpailukykyinen

Verotulopäivä on myös erinomaisen ihana päivä nostaa korokkeelle heitä, jotka maksavat tämän yhteiskunnan pyörittämisen. Jokainen suurituloinen on maksanut myös suuret verot.

Suuria pääomatuloja (yli 250.000 euroa) sai tänä vuonna 2.380 henkilöä ja suuria ansiotuloja 2.580 henkilöä eli yhteensä vain noin promille suomalaisista. Eikö se ole aivan liian pieni määrä?

Toinen kiinnostava, mutta masentava tieto on laskea naisten määrä tilastoissa. Sadan eniten tienanneen joukossa on vain 15 naista. Helsingin pörssissä noteeratuista yhtiöistä vain yhdellä on nainen toimitusjohtajana.  Lisäksi yrittäjinä naisia on vain kolmannes ja usein niillä perinteisillä (pienipalkkaisilla) naisten aloilla. Liian harvoin naiset hakevat yritykselle kasvua ja siten saavat yrityksen myytyä. Poikkeuksena tästä ovat olleet viime vuosina vanhuspalveluihin keskittyvät yhtiöt, joita isot pääomasijoittajat ovat ostaneet pois.

On hienoa, että meiltä löytyy vuosittain upeita menestystarinoita.

 

 


Carita Orlando sivuston on toteuttanut Vukon Oy. Sivuilla käytettyjä kuvia ja elementtejä ei saa käyttää ilman kirjallista lupaa.

Copyright © 2014 Carita Orlando / All rights reserved.