Monikulttuurinen viikko

Maanantain valtuustoa puhututti kovasti monikulttuurisuusohjelma. Vantaalla puhutaan tällä hetkellä 107 eri kieltä ja ennusteen mukaan vuoteen 2025 mennessä maahanmuuttajataustaisten osuus kasvaa yli 20 prosenttiin. Kansainvälisyys lisää kaupungin elinvoimaisuutta ja rikastuttaa elinkeinoelämää, mikäli osaamme hyödyntää maahanmuuttajien tietoja ja taitoja. Maahanmuuttajat eivät ole yksi homogeeninen ryhmä vaan hyvin eri taustaisia henkilöitä ja eri syistä Suomeen tulevia. Taitaa olla niin, että työ, opiskelu tai rakkaus, ovat suurimmat syyt maasta toiseen muuttoon. Kaikkien etu on, että maahanmuuttajat löytävät mahdollisimman pian itselleen työpaikan. Lue tästä puheenvuoroni valtuustossa.

Keskiviikkona pääsin esittelemään Vantaan Yrittäjien toimintaa Vantaan monikulttuurisuusasiain neuvottelukuntaan. Neuvottelukuntaa kiinnosti maahanmuuttajien mahdollisuudet lähteä yrittäjiksi ja tilaisuudessa oli myös Yrittäjien lisäksi esittelemässä toimintaansa YritysVantaa (ent. Vantaan Uusyrityskeskus), Helsingin seudun kauppakamari ja Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto. Lue tästä työryhmän jäsenen Jennifer Pajulan kommentti siitä, miten maahanmuuttajien yrittäjäinnostus pitäisi hyödyntää paremmin, vaikkei heillä täydellistä suomenkielen taitoa olisikaan.  

Torstaina ja perjantaina olikin vuorossa valtuuston strategiaseminaari Lahdessa. Sibeliustalo oli kaunis ja virikkeellinen ympäristö pohtia kaupungin palveluverkkoa, talouden tasapainottamista ja sitovia tavoitteita vuodelle 2015. Valitettavasti aurinkoinen torstaipäivä ja upea Vesijärven selkä eivät kuitenkaan hämärtäneet sitä ikävää tosiasiaa, että tämä ja ensi vuosi tulevat olemaan kaupungin taloudessa ikäviä vuosia. Verotulot ja valtionosuudet pienenevät, lainamäärä kasvaa ja lainojen korkomenot nousevat. Lisäksi kuntien velvollisuuksia lisätään ja sote-uudistuksen tuomat vaikutukset ovat vielä arvoitus.  Erityisesti työttömyyden kasvu pitäisi pitää kurissa, jotta meillä olisi mahdollisimman paljon veronmaksajia ja toisaalta mahdollisimman vähän työmarkkinatuen nostajia. Varsinkin kun pitkäaikaistyöttömyyden hoito ja työmarkkinatuen rahoitus siirtyy kunnille vuoden 2015 alusta.

Carita Orlando sivuston on toteuttanut Vukon Oy. Sivuilla käytettyjä kuvia ja elementtejä ei saa käyttää ilman kirjallista lupaa.

Copyright © 2014 Carita Orlando / All rights reserved.