Metropoli ja metropolin tulevaisuus

Valtuustossa oli tänään käsiteltävänä joukko isoja asioita tai ainakin sellaisia jotka aiheuttivat paljon keskustelua. Jo kokouskutsussa oli ilmoitettu, että iltapalaa tarjotaan kokouksen puolessa välin, joten odotettavissa oli, että kokous jatkuu yöhön asti.

Käsittelyssä oli keskustelua herättävät tilinpäätös vuodelta 2012, Bjursin alueen tilojen myynti valtiolle, asemakaavan muutoshakemus Kiiltomadonrantaan sekä viimeisimpänä, muttei todellakaan vähäisimpänä lausunto metropolialueen esiselvityksestä. Arvanette varmasti, että metropolin tulevaisuus oli näistä kaupunkilaisten tulevaisuuden kannalta merkittävin asia.

Pääkaupunkiseudulta on jo tehty selvitys jossa selvitettiin metropolialueella kolmea eri vaihtoehtoa.

Ensimmäinen selvityksen vaihtoehdoista oli suurkunnat ja sopimusyhteistyö. Toisena vaihtoehtona oli metropolihallinto ja neljä vahva peruskuntaa. Kolmas vaihtoehto oli vahva metropolihallinto ja vahvat peruskunnat. Tässä vaihtoehdossa siis Vantaa pysyisi itsenäisenä kaupunkina, mutta metropolihallinnon alaisuudessa.

Vantaan kaupunginhallitus esitti lausunnossaan neljää selvitystä:
-          metropolihallinto
-          kuntaliitos Keravan ja Tuusulan eteläosaan
-          kuntaliitos Keski-Uudenmaan kuntien kanssa
-          osakuntaliitokset Nurmijärven ja Tuusulan kanssa

Kokoomus ei kannata metropolihallintoa, koska se olisi uusi organisaatiotaso, joka rakennettaisiin kuntien yläpuolelle. Metropolihallinto lisäisi byrokratiaa, kasvattaisi kustannuksia ja toisi yhdet lisävaalit kun metropolivaltuustoon valittaisiin edustajat. Asuntopolitiikka, elinkeinopolitiikka ja toisen asteen koulutus siirtyisi metropolihallinnolle.

Päätöksenteon pitää pysyä lähellä kuntalaista.

En keksi syitä, miksi kunnan yläpuolle pitäisi rakentaa vielä yksi ylimääräinen organisaatio. Päinvastoin, kuntien lähidemokratiaa pitäisi kehittää. Kalliin metropolihallinnon sijaan ne rahat pitäisi käyttää koulujen johtokuntien kaltaisiin kuntalaisista koottaviin elimiin, joissa päätetään kuntapalveluista.

Meillä on jo tällä hetkellä HSL, HSY ja Uudenmaan Liitto joissa päätetään monista kuntalaisia koskevista asioista. Mihin tarvitsemme metropolihallintoa? Tarvitsemme järkevämpi kuntarajoja ja kuntalaisille mahdollisuuden osallistua oman asuinympäristönsä ja käyttämiensä palveujen kehittämiseen. 

Carita Orlando sivuston on toteuttanut Vukon Oy. Sivuilla käytettyjä kuvia ja elementtejä ei saa käyttää ilman kirjallista lupaa.

Copyright © 2014 Carita Orlando / All rights reserved.