Työajan pidennystä vähätellään turhaan (HS mielipide 20.6.2016)

Kilpailukykysopimuksen mukaisesti työaikaa pidennettiin 6 minuuttia päivässä eli 24 tuntia vuodessa. Tätä työajan pidennystä on yleisessä keskustelussa vähätelty. Totta on, ettei kuudessa minuutissa ehdi tehdä juuri mitään. Yhden ihmisen työajassa sillä ei olekaan juuri merkitystä. Mutta, jos lasketaan esimerkiksi 10 hengen yrityksessä lisääntyvää työaikaa, niin puhutaankin jo tunnin pidennyksestä per päivä eli 20 tunnista per kuukausi. Sillä on jo merkittävä vaikutus yrityksen liikevaihtoon ja kannattavuuteen, mikäli se kyetään hyödyntämään täysimääräisesti. 

Ehdotus yleisestä kuuden tunnin työpäivästä sen sijaan on aivan absurdi. Esimerkiksi palvelualan pk-yritys menettäisi liikevaihdostaan kymmeniä tuhansia euroja kuukaudessa. Asiakkaalta kun ei voi laskuttaa enempää tunteja kuin työtä on tehty. Ruotsissa menestyksellä kuuden tunnin työpäivään siirtynyt autojen huoltoliike voi sen sijaan hyötyä siitä, että raskasta työtä tehdään tehokkaammin lyhyemmässä ajassa. Eli joissain erityistapauksissa sitä voisi hyödyntää. 

Jokaisessa yrityksessä on erilaiset prosessit ja erilainen henkilökunta. Se mikä sopii yhteen työpaikkaan, ei sovi välttämättä toiseen. Työajan ja palkkauksen vaikutukset kannattavuuteen tunnetaan yrityksissä parhaiten. Kaikille aloille ja kaikkiin yrityksiin sopivaa työaikamallia ei nykypäivänä ole mahdollista laatia.

Siksi paikallinen sopiminen pitäisi mahdollisimman nopeasti saada voimaan. On vahingollista, että työmarkkinajärjestöt sopivat järjestäytymättömien yritysten ja työntekijöiden asioita, vaikka eivät heitä edusta. Hallituksen tulee edistää paikallista sopimista ohjelmansa mukaisesti.

Carita Orlando
puheenjohtaja, Pääkaupunkiseudun Yrittäjät


Linkki


Carita Orlando sivuston on toteuttanut Vukon Oy. Sivuilla käytettyjä kuvia ja elementtejä ei saa käyttää ilman kirjallista lupaa.

Copyright © 2014 Carita Orlando / All rights reserved.