Koulutuksen veroporkkana yhtä tyhjän kanssa

Yle uutisoi eilen koulutuksen veroporkkanasta, joka on maistunut hyvin huonosti yrityksille. Tässä on erinomaisen hyvä esimerkki huonosta veropolitiikasta ja tehottomista veroporkkanoista.

Verohyöty on niin pieni, ettei se ohjaa tai motivoi. Tämän verohyödyn takia yritykset eivät tee koulutuspäätöksiä. Meidän toimistossa ei koulutus lisääntynyt tämän johdosta lainkaan. Olen aina ollut sitä mieltä, että kilpailuetumme on, että henkilökunta osaa työnsä ja on ammattitaitoinen. Siihen ei veroporkkanaa tarvita.

Pienessä yrityksessä koulutusvähennys aiheuttaa kustannuksia verovähennystä enemmän. Itse kävin ensin puolen päivän koulutuksen, jotta osasin laatia yt-lain mukaisen koulutussuunnitelman. Tämän jälkeen laadin koulutussuunnitelman (melkein päivän työ), pyysin kaikilta työntekijöiltä oman henkilökohtaisen koulutussuunnitelman (noin 1-2 tuntia per henkilö eli ainakin 20 tuntia) ja veroilmoitusta täyttäessäni keräsin koulutustiedot, laskin keskimääräistä päiväpalkkaa, keskimääräistä työntekijämäärää, koulutuspäiviä ja lopullisen koulutusvähennyksen.

Toki hyödynsin tuon verovähennyksen, mutta ei se meidän henkilökunnan koulutuspäiviä lisännyt. Nyt sain reilun tuhannen euron verovähennyksen. Säästö, joka käytettiin siihen, että laadimme koulutussuunnitelmia. Suunnitelmia harvoin kuitenkaan noudatetaan, koska koulutuksia poimitaan tarjonnan, tarpeen ja lainsäädännön muutosten mukaan.

Jos tuon koulutusvähennyksen saamista varten käyttämämme ajan olisimme tehneet laskutettavaa työtä, niin sen rahan olisin voinut käyttää vaikka henkilökunnan koulutukseen. Suomen Yrittäjien laskelmien mukaan koulutusvähennys on keskimäärin 63 euroa, meidän yrityksessä se oli 75 euroa.

Tämä oli väkisin ja kiireellä väännetty verovähennys, jolta puuttuu dynaamiset vaikutukset. Veropolitiikkamme pitää jatkossa keskittyä suurempiin kokonaisuuksiin eikä tällaiseen näpertelyyn.


Carita Orlando sivuston on toteuttanut Vukon Oy. Sivuilla käytettyjä kuvia ja elementtejä ei saa käyttää ilman kirjallista lupaa.

Copyright © 2014 Carita Orlando / All rights reserved.