Kirjanpitäjää tarvitaan aina

Sunnuntain Hesariin (12.7.) oli toimittaja kirjoittanut osuvan kirjoituksen yrittäjyydestä otsikolla Yrittäjän yksinpuhelu.

Kirjoituksessa oli monta osuvaa väitettä ja parannusehdotusta. Yksi asia josta olen kuitenkin kirjoittajan kanssa eri mieltä, on yrittäjän tarve kirjanpitäjään. Kirjoituksessa todettiin mm. ”Ei kai verotoimisto voi edellyttää keneltäkään palkattua kirjanpitäjää?” ja ”Kirjanpitäjälle maksaminen kannattaa, vaikka sen ei tietenkään pitäisi mennä niin.” sekä ”Kyllä yhden miehen firman pitäisi selvitä omin voimin: tulot ja menot yhteen.”

Ei, ei ja ei. Olen eri mieltä.

Olen aina neuvonut aloittavia yrittäjiä, että kannattaa tehdä itse sitä missä on hyvä ja jättää muut hommat muiden ammattilaisten hoidettavaksi. Myönnän, että olen tähän kommenttiin kirjanpitäjänä jäävi, mutta en myöskään kehota yrittäjää siivoamaan itse toimitilojaan tai suunnittelemaan itse omia nettisivujaan. Intohimoisesti kannustan yksityisiäkin ihmisiä ostamaan palveluja ja työllistämään (rehellisesti kuitin kanssa). Kotisiivouksella, remonttihommilla ja puutarhanhoidolla moni pienyrittäjä työllistää itsensä. Kuten kirjoittaja toteaa, yrittäjä ei ole ammatti, vaan se mitä tekee, on yrittäjän ammatti. Juuri näin. Siksi yrittäjän kannattaa keskittyä siihen, mistä voi asiakastaan laskuttaa.

Kirjanpitäjän tehtävä ei myöskään ole laskea tuloja ja menoja yhteen. Sitä varten on excel sekä erilaiset laskutus- ja kirjanpito-ohjelmat. Kirjanpitäjän tehtävä on kertoa mitkä kulut ovat verotuksessa vähennyskelpoisia, miten yrittäjä optimoi verotuksen, kannattaako ajaa omalla vai firman autolla tai mitä pitää tehdä kun työllistää ensimmäisen kerran.

Verottaja on tänä päivänä yksi parhaiten palveleva julkishallinnon virasto. Erityyppisille kysymyksille on omat neuvontanumerot ja asiakaspalvelu on oman kokemukseni mukaan erinomaista. Verottajan tehtäviä ei pidä kuitenkaan laajentaa kirjanpitäjän tontille. Kirjanpitäjä on yrittäjän henkilökohtainen talousneuvoja, kuten pankissa on meille asuntovelallisille (tai rahakkaille) oma pankkineuvoja.

Yrittäminen on vastuunotto itsensä työllistämisestä ja aina riski, isompi tai pienempi riski. Yrittäjän on otettava monesta asiasta selvää ja selviydyttävä välillä uskomattomistakin tilanteista. Aina on pelko huomisesta ja tulevaisuuden onnistumisista. Siksi yrittäjän asemaa parannetaan parhaiten verotuksella. Yrittäjän verotuksen pitää olla kannustavaa. Yrittäjyydelle pitää olla porkkanaa tarjolla.

Mutta kirjanpitäjää tarvitaan aina.


Carita Orlando sivuston on toteuttanut Vukon Oy. Sivuilla käytettyjä kuvia ja elementtejä ei saa käyttää ilman kirjallista lupaa.

Copyright © 2014 Carita Orlando / All rights reserved.