Joulu on kosteaa aikaa

Alkoholia myydään eniten joulukuussa sekä kesä- ja heinäkuussa. Joulu ja juhannus, kosteaa aikaa molemmat. Juhannuksena hukutaan ja jouluna lasten ilo unohtuu aikuisten ryypätessä. Suomessa on arvioitu olevan puoli miljoonaa ongelmakäyttäjää ja runsaat 200 000 ihmistä, joille hoito olisi tarpeen.

Tutkimuksen mukaan joka viidennessä suomalaisessa lapsiperheessä alkoholia käytetään liikaa ja noin joka kymmenes lapsi kärsii siitä ainakin jossain määrin. Alkoholin liikakäytöstä kärsivät ennen kaikkea lapset. Väitän kuitenkin, että tämän hetkinen tilanne, jossa Virosta tuodaan suuria määriä alkoholia, ei ole alkoholinkäyttöä hillitsevää. Kun autotalli on täynnä viinaa, tulee sitä helposti nautittua enemmän kuin jos juomat tulisi aina haettua lähikaupasta tai Alkosta.

Uudet alkoholin mainontaa rajoittavat määräykset ovat kerrassaan typeriä. Vai onko ketään, joka voi vakavasti väittää, että Koffin hevoset tai tehtaan edessä seisova Koff-tölkki, lisäävät alkoholin kulutusta? Onko reilua tai järkevää, että kotimainen yrittäjä ei saa mainostaa tuotettaan ja ulkomaalaisella kilpailijalla on helpompaa tuoda uusi tuote markkinoille? Ymmärrän, että alkoholin mainonnassa ei saa olla autolla ajelua alkoholia nauttineena tai väittämää, että alkoholi lisää seksuaalista vetovoimaa. Nyt mainoskielloissa ollaan kuitenkin menty liian pitkälle.

Tissuttelusta ravintoloihin

Myös anniskeluun liittyvää lainsäädäntöä pitäisi uudistaa. Alkoholin käyttöä pitäisi pyrkiä siirtämään kodeista ravintoloihin eli lähtökohtaisesti tiloihin missä on valvontaa ja missä ei ole lapsia. Alkoholilaki ja säädökset kaipaisivat kiperästi päivitystä tähän päivään. Yhden annoksen tarjoaminen kerrallaan ei enää toimi juuri missään ravintolassa. Anniskelualueiden rajaaminen on käsittämätöntä pilkun viilaamista. Olimme toissakesänä flow-festivaaleilla, missä anniskelualueita oli useita. Ne kaikki olivat käsittämättömän täynnä. Se yksi festariolut piti juoda nopeasti, jotta ehti katsomaan seuraavaa esitystä, koska jonotusaika oli kohtuuttoman pitkä. Olisiko aika siihen, että alkoholia saa nauttia sivistyneesti koko festivaalialueella ja känniääliöt poistetaan välittömästi?

Helsingissä oli aikoinaan ravintola jonka vieressä sijaitsi Alko. Ravintolassa ei ollut anniskeluoikeuksia vaan asiakkaat saivat käydä Alkossa ostamassa ruokajuomat ja nauttia ne ravintolassa ruoan kanssa. Näin suomalaisellakin oli varaa ostaa paremman laatuista punaviiniä. Nyt ravintolan viinivalinta päätetään usein hinnan perusteella.

Omistimme muutama vuosi sitten mieheni kanssa pienen kokoushotellin liiketoiminnan. Lama vaikutti voimakkaasti kannattavuuteen ja teimme säästöjä missä pystyimme. Äitini ehdotti, että hän tulisi mielellään joskus hotellin vastaanottoon töihin. Valitettavasti emme voineet häntä kuitenkaan siihen edes kiireavuksi ottaa, koska joku olisi saattanut vastaanotosta ostaa vaikka pullon olutta. Oluttahan ei saa myydä ilman anniskelupassia ja viiniä ei saa myydä ilman koulutusta. Kuitenkin tärkein tieto, jonka äitini olisi jo maalaisjärjellä osannut päätellä, on se, että alaikäiselle tai päihtyneelle ei myydä.

Viinin myymiseen tarvitaan anniskelupassin lisäksi kaksi vuotta kokemusta (oluen) anniskelusta tai koulutuksen tuoma pätevyys. Kaiken järjen mukaan voisi kuvitella, että viinibaarit olisivat tervetulleempia kuin olutkuppilat. Enkä ihan ymmärrä, että oluen ja viinin tarjoilu on vaativuudessaan noin erilaista. 

Alkoholin käytön siirtämistä ravintolohin ja sivistyneeseen alkoholin käyttöön kannustaminen pitäisi olla tavoitteena. Viina on viisasten juoma ja siihen vaikutetaan valistuksella sekä kansalaisten mielestä järkevillä rajoituksilla.

Ongelmakäyttöön puuttuminen

Alkoholin tuomiin ongelmiin pitää puuttua tehokkaammin. Ongelmakäyttöä ei pidä ymmärtää. Hoitoon pääsyä pitää tehostaa ja nuorten humalahakuiseen juomiseen on tärkeä puuttua ajoissa. Työpaikalla liikakäytön epäilyksiin on mahdoton puuttua jos työntekijä kieltää ongelman. Myös työterveyshuolto on tällöin voimaton. Päihdeäidit on saatava pakkohoitoon ja pienten lasten vanhemmille pitää löytyä apua ilman, että pelkää lasten automaattisesti joutuvan huostaan otetuksi.

Vuoden -69 alkoholiuudistuksen myötä alkoholin kulutus kasvoi, mutta kulutus siirtyi miedompiin juomaryhmiin. Ilmeisesti myös pontikan keitto loppui. Mitäpä jos nyt pyrkisimme Viron viinarallin lopettamiseen ja holhoavan alkoholipolitiikan sijaan uskoisimme valistukseen ja helpottaisimme hoitoon pääsyä. Yleinen suhtautumisemme järjettömään humalatilaan voisi olla myös kärkevämpää. Edes firman pikkujouluissa ei tarvitse sietää kännissä örveltävää työkaveria tai esimiestä. 

Toivotan kaikille kohtuullisia nautintoja jouluksi, sekä syömisessä että juomisessa!

 


Carita Orlando sivuston on toteuttanut Vukon Oy. Sivuilla käytettyjä kuvia ja elementtejä ei saa käyttää ilman kirjallista lupaa.

Copyright © 2014 Carita Orlando / All rights reserved.