Downshiftaaja onkin vapaamatkustaja


Vielä vähän aikaa sitten downshiftaaminen eli kohtuullistaminen oli muotia. Moni koki, että oravanpyörästä pitää välillä hypätä pois.

Elämme jatkuvassa vaatimusten ja odotusten verkossa, jossa meiltä vaaditaan yhä enemmän ja enemmän ja jatkuvasti nopeutuvassa tahdissa. Sähköpostiin pitää vastata muutaman tunnin sisällä ja puhelimen ’ei vastattu’ –soittoihin pitää soittaa perään, jottei yksikään tilaisuus tai asiakaskontakti mene ohi. Työntekijöiltä vaaditaan pidempää päivää ja asioiden hoitoa iltaisin ja viikonloppuisin. Kesälomallakin pitää olla tavoitettavissa tai ainakin sähköposteihin vastata. Siivoojilta ja sairaanhoitajilta vaaditaan jatkuvasti tuottavampaa työtä samalla palkalla ja kaikkeen työhön on löydetty tehokkuuden tunnusluvut, joita mitataan herkeämättä.

Entäs jos luopuisimme jostakin

Eduskunnalla ja hallituksella on kovat paikat edessä. Jostain pitää saada lisää tuloja ja monista menoista pitää tinkiä. Yrittäjinä tiedämme, että se ei ole helppoa. Pieniä säästöjä on useinkin helppo löytää, mutta entäs kun kuluja pitää karsia kovalla kädellä.

Mistä sinä olet valmis luopumaan?

Kun meiltä kysytään, että mitä veroja pitäisi korottaa ja mistä palveluista voisimme luopua, on helppo antaa sellainen vastaus joka ei kosketa itseä. ”Rikkailta lapsilisät pois”, ”Suurista pääomatuloista isommat verot”, ”Työttömän lapselle ei päivähoito-oikeutta”, ”Maahanmuuttajien tuet minimiin”.

Entäs jos kysymys asetettaisiinkin niin, että ”mistä sellaisesta sinä olet valmis luopumaan, jonka tällä hetkellä saat yhteiskunnalta ilmaiseksi tai erittäin edullisesti?”. Tai ”mitä sellaista veroa olisit valmis korottamaan jota itse maksat tällä hetkellä?”  Itse jouduin miettimään vastausta hyvinkin pitkään. Olemme niin tottuneita yhteiskunnan palveluihin. Sen sijaan, että olisimme valmiita luopumaan jostain, haluamme jatkuvasti lisää.

Mutta pitääkö meidän todella aina saada kaikki vai voisimmeko luopua jostain.  Pitääkö yhteiskunnan huolehtia jokaisesta kehdosta hautaan vai voisimmeko itse osallistua heikommin pärjäävien arkeen. Luopumalla jostakin voisimme samalla kohtuullistaa omaa elämäämme.


Carita Orlando sivuston on toteuttanut Vukon Oy. Sivuilla käytettyjä kuvia ja elementtejä ei saa käyttää ilman kirjallista lupaa.

Copyright © 2014 Carita Orlando / All rights reserved.