Apotti

​Tänään oli melko mielenkiintoinen valtuuston kokous. Lista ei ollut pitkä, mutta koska listalla oli Apotti niin puhetta riitti. Lähtökohtaisesti olin Apottia vastaan. Järjestelmä on mammutti. Iso ja kallis. Luulisi, että meiltä löytyy kotimaasta erityisen paljon osaamista ja asiantuntemusta ohjelmistokehitykseen. Nyt valitsimme kanadalaisen ja amerikkalaisen ohjelmiston välillä.

Apottia on haukuttu isoksi ja jäykäksi järjestelmäksi ja koko hanketta sellaiseksi, mitä on vaikea ymmärtää. Tiedämmekö tänä päivänä mikä on meidän tarve viiden tai kymmenen vuoden kuluttua? Tai tiedämmekö millaisia innovaatioita seuraavien vuosien aikana tullaan kehittämään? Emme varmasti tiedä, mutta se tulee olemaan ongelma joka päivä. Joudumme tekemään päätöksiä tämän päivän tiedoilla.

Tilanne tuntui siltä, että meille ei jäänyt vaihtoehtoja. Vantaan ja HUS:n tällä hetkellä käyttämät järjestelmät ovat kankeita ja vanhanaikaisia ja maksavat koko ajan paljon työaikaa ja oletettavasti myös hermoja. Moni kommentoikin, että juna meni jo. Meidän on pakko tehdä päätös uudesta ohjelmistosta nyt heti. Valitettavasti vaan juna pysähtyi turhan harvaan. Mihin olivat jääneet vaihtoehdot? Edellisen kerran äänestimme valtuustossa Apotista kesällä 2013 ja seuraavan kerran siis tänään. Olisin kaivannut enemmän välipysäkkejä.

Näin kuitenkin vakuutettiin, että Apotti nimenomaan koostuu moduuleista ja sen rajapinnat on auki ja siihen voidaan liittää ohjelmistoja omalla työllä. Toivottavasti tämä pitää paikkansa ja toivottavasti moduulit ovat sellaisia, että niitä voi kehittää pala palalta. Ettei käy niin, että uuden järjestelmän hankinta tulee päätettäväksi uudestaan 10 vuoden kuluttua. Kun sote-uudistus (uudelta nimeltään aluehallintouudistus) tulee (ehkä) vuonna 2019, niin toivon, että voimme olla Apotti-hankinnasta yhtä ylpeitä kun nyt olemme Kehäradasta. Jonkun on aina oltava se, joka tekee rohkeita päätöksiä.

Carita Orlando sivuston on toteuttanut Vukon Oy. Sivuilla käytettyjä kuvia ja elementtejä ei saa käyttää ilman kirjallista lupaa.

Copyright © 2014 Carita Orlando / All rights reserved.