Tyttöjen harrastustoimintaa tuettava (Vantaan Sanomat mielipide 12.4.2014)

Vantaan Kaupunki tukee vuosittain erilaisia liikunta- ja urheilutiloja ja -mahdollisuuksia kuntalaisille. Nykyisessä taloudellisessa tilanteessa keskitytään lähinnä lähiliikuntapaikkojen kehittämiseen ja kunnostamiseen isojen hankkeiden sijaan. Kuitenkin investointeja tehtäessä, suurimmat rahat ohjautuvat jäähallien ja urheiluhallien rakentamiseen. Melko usein merkittävät panostukset tehdään tiloihin, joissa harrastetaan perinteisesti poikien lajeja. Mahdollisimman monia harrastuksia on hyvä tukea ja kaikki harrastukset ovat mahdollisia sekä tytöille että pojille. Todellisuudessa kuitenkin jääkiekkokaukalossa harjoittelevat useimmiten pojat ja tanssisalissa ja ratsastusmaneesissa tytöt.

Kaupungin tulisikin kiinnittää erityistä huomiota liikuntapaikkoja suunnitellessaan, että tyttöjen erilaiset harrastusmahdollisuudet otetaan entistä paremmin huomioon. Urheiluhalleista pitäisi yhä useammin löytyä myös tanssisali ja ratsastuksen tukeminen pitäisi huomioida liikuntapaikkasuunnitelmissa.

Vuosina 2009-2010 toteutetun liikuntatutkimuksen mukaan, suurimmat harrastajamäärät keräävät liikuntamuodot ovat pyöräily, hiihto, uinti ja voimistelu.  Eniten harrastajamäärät ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana kasvaneet voimistelussa, tanssissa, golfissa ja ratsastuksessa.

Ratsastus on yksi tyttöjen suosima liikunta- ja harrastusmuoto, johon satsaamalla voisimme saavuttaa myös kansainvälistä kilpailumenestystä. Ratsastusharrastus on nykyään melkein jokaisen lapsen ulottuvilla ratsastuskoulujen ansiosta. Kunnilta ratsastus saa kuitenkin nihkeästi apua. Myöskin tanssi- ja voimisteluharrastukseen keskittyvien monitoimitilojen rakentamista suunnitellaan ja tuetaan liian vähän.  Kun takana on yhteiskunnan tuki (kuten jäähallien rakentamisessa), lapsen harrastuksen hinta ei nouse kattoon. Mieluisan harrastuksen löytyminen pitää olla yhtä helppoa sekä tytöille että pojille.

Carita Orlando
kaupunginvaltuutettu (kok)


Carita Orlando sivuston on toteuttanut Vukon Oy. Sivuilla käytettyjä kuvia ja elementtejä ei saa käyttää ilman kirjallista lupaa.

Copyright © 2014 Carita Orlando / All rights reserved.