Yksinyrittäjien asemaa parannettava

Työelämän muuttuessa erilaiset keikka- ja pätkätyöt, yrittäjänä tehtävät toimeksiannot tai yrittäjyyden ja palkkatyön yhdistäminen yleistyvät. Yksiyrittäjien määrä on lisääntynyt voimakkaasti 2000-luvulla. Nyt 170 000 ihmistä työllistää itsensä yrittämisellä. Heidän asemansa ei ole kuitenkaan kehittynyt samassa suhteessa määrän kanssa.

Moni yksinään yrittävä joutuu tulemaan toimeen hyvin pienillä tuloilla. Lähes puolet yrittäjistä ansaitsee alle 2 000 euroa kuukaudessa. Heidän toimeentulonsa on myös herkkä erilaisille muutoksille ja yllätyksille. Onhan yrittäjä yrityksensä ainoa työntekijä eikä kukaan voi korvata työntekijää. Yksinyrittäjän on usein myös vaikea sovittaa perheen ja yrityksen tarpeita.

Nykyisin puhutaan paljon myös kevytyrittäjistä. Termi ei ole virallinen ja siihen liittyvät laskutuspalvelut ovat hyvin erilaisia. Kevytyrittäjä saattaa jäädä kokonaan sosiaaliturvan tai eläkevakuutuksen ulkopuolelle. Myös työttömyyden kohdatessa hänellä on riski jäädä kokonaan ansiosidonnaisen ulkopuolelle, vaikka olisi kuulunut työttömyyskassaan. Pohtiessaan kevyt- tai laskutusyrittäjyyttä on ihmisen huomioitava riskit, joita siihen liittyy.

Yritys voi tarjota työntekijöilleen liikuntaetua sekä palkata lapsenhoitajan hoitamaan työntekijän sairasta lasta. Nämä ovat yritykselle verotuksessa vähennyskelpoisia.

Samaa mahdollisuutta ei kuitenkaan ole toiminimiyrittäjillä, vaikka juuri heille nämä molemmat olisivat erittäin tärkeitä mahdollisuuksia. Jotta yrittäjä voi jäädä kotiin hoitamaan sairastunutta lasta, on kauppa suljettava ja peruttava mahdolliset asiakkaiden varaukset.  Yksinyrittäjän koko yrityksen voimavara on yrittäjässä itsessään. Siksi hyvinvoinnilla ja liikunnalla on todella suuri merkitys jaksamiseen.

 

 

 


Carita Orlando sivuston on toteuttanut Vukon Oy. Sivuilla käytettyjä kuvia ja elementtejä ei saa käyttää ilman kirjallista lupaa.

Copyright © 2014 Carita Orlando / All rights reserved.