Palkkahallinto keveämmäksi (Nykypäivä mielipide 18.4.2014)

Palkan maksamisesta on tehty kymmenien säädösten ja sääntöjen viidakko. Sekä kotitaloustyönantajalle että pienyrittäjälle satunnaisen palkan tai palkkion maksaminen on erittäin vaikeaa, työlästä ja byrokraattista.

Olen tilitoimistoyrittäjänä laskenut urani aikana varmasti tuhansia palkkoja. Yrityksemme yksi liiketoiminta-alue on palkanlaskenta. Kuitenkin äskettäin ollessani kotitaloustyöantaja ja käyttäessäni palkka.fi –palvelua, minua hermostutti, ärsytti ja suututti se byrokratia ja työn määrä mitä piti yhtä palkkaa varten tehdä.

Palkka.fi on periaatteessa erinomainen palvelu palkan maksuun. Se on ilmainen ja sinne on helppo rekisteröityä pankkitunnuksilla. Sen sijaan, se viranomaisten ja vakuutuslaitosten määrä, mihin pitää olla yhteydessä kun ryhtyy palkanmaksajaksi, on käsittämätön.

Perheen palkatessa esimerkiksi lastenhoitajan tai remonttityöntekijän kotiinsa, tulee heidän olla yhteydessä eläkevakuutusyhtiöön, tapaturmavakuutusyhtiöön ja työttömyysvakuutusrahastoon. Kaikilta tahoilta tulee erillisiä laskuja ennakkoon arvioidun palkkasumman mukaan. Lopullinen maksu määräytyy vuosi-ilmoitusten perusteella. Näiden maksujen lisäksi täytyy kuukausittain maksaa ja ilmoittaa ennakonpidätys ja sosiaaliturvamaksu verottajalle. Toistaiseksi tapaturmavakuutuksen vuosi-ilmoitusta ei voi jostain syystä lähettää palkka.fi:n kautta.

Kotitaloustyönantajalla on paljon opiskeltavaa jos haluaa maksaa työajanlyhennykset, arkipyhäkorvaukset, sairasajanpalkat ja työkalu-, ateria- yms. korvaukset oikein. Nämä kaikki erilaisten palkkaerien oikein maksaminen ja vakuutus- ja ilmoitusvelvollisuuksien hoitaminen koskee myös yrittäjää työnantajana. Palkkakulujen lisäksi yrittäjä voikin laskea satojen eurojen kulut pelkästään kuukausittaisten ja vuosittaisten ilmoitusvelvoitteidensa hoitamiseen, mikäli ulkoistaa palkanlaskentapalvelun ammattilaiselle.

Kotitaloustyönantajille ja pienyrityksille tulee kehittää yhden ilmoituksen mahdollisuus. Lisäksi kaikki sivukulut pitää olla mahdollista maksaa yhdellä kertaa oikein ilman lisämaksuja tai maksun palautuksia ja mielellään vain yhteen paikkaan. Uskon vilpittömästi, että pelkästään byrokratian helpottaminen vähentäisi pimeitä palkkoja ja helpottaisi työnantajaksi ryhtymistä. Sen sijaan, että jatkuvasti lisätään yrittäjien velvollisuuksia ja hallinnollista taakkaa ehdotankin, että verottajaa, vakuutusyhtiöitä ja työttömyysvakuutusrahastoa velvoitetaan perustamaan työryhmä, jonka tehtävänä on helpottaa palkanmaksun byrokratiaa.

Carita Orlando
tilitoimistoyrittäjä
kaupunginvaltuutettu, Vantaa
Carita Orlando sivuston on toteuttanut Vukon Oy. Sivuilla käytettyjä kuvia ja elementtejä ei saa käyttää ilman kirjallista lupaa.

Copyright © 2014 Carita Orlando / All rights reserved.