Lounaspaikat kärsivät korkeasta alv:sta (Helsingin Sanomat mielipide 13.8.2009)

Ravintolapalveluiden arvonlisävero on saatava samalle tasolle ruoan arvonlisäveron kanssa. Arvonlisäveroprosenttien eriytyminen kymmenen prosentin päähän toisistaan synkentää entisestään työttömyystilastoja. Kaupasta myydyn lounaan arvonlisäveron ollessa 12% ja ravintolasta ostetun lounaan arvonlisäveron ollessa 22% siirtyy lounasmyynti kauppoihin ravintoloiden kärsiessä. Arvonlisäveron ero ei ole millään argumenteilla perusteltua. Sen sijaan niiden eriytyminen aiheuttaa useita ongelmia.

Erityisesti lounasruokailussa kauppoja ei tulisi asettaa ylivertaiseen asemaan. Ravintoloiden lounasmyynnin katteet ovat sen verran matalat, että henkilökunta on usein minimissä ja palvelusta on karsittu kaikki ylimääräinen pois. Lounasmyynti kannattaa suurilla volyymeillä ja tehostetulla ketjuohjauksella. Pienyrittäjän tilanne on tiukka ja vaihtoehtoja ei juuri ole. Mikäli lounasasiakkaat siirtyvät enenevissä määrin kaupan puolelle, on pienyrittäjän ensimmäisenä toimenpiteenään vähennettävä henkilökuntaa. Tämä työpaikkojen vähennys kohdistuu erityisesti naisiin ja useimmiten jo ennestään pienituloisiin naisiin. Lisäksi vuokratyövoimaa käytetään entistä herkemmin, mikä lisää entisestään pätkätöitä.

Lounasruoan tulisi olla samanhintaista riippumatta siitä haetaanko se ravintolan linjastosta ja nautitaan ravintolan tiloissa vai haetaanko se ruokakaupasta ja nautitaan oman työpöydän ääressä.  Arvonlisäveroprosentin eriytyminen lisää pikaruoan myyntiä ja vie usealta työntekijältä sen päivän ainoan tauon. Sekä fyysisen että henkisen terveyden kannalta rauhassa nautittu monipuolinen lounasruoka on sekä työnantajien että kansakunnan etu.

Ravintola-alalla erityisen kannattavaa toimintaa on alkoholin myynti. Perinteinen kaljakuppila, jossa yksi työntekijä tarjoilee aamusta iltaan olutta, on yrittäjälle tuottoisa bisnes. Ravintolaruoan kallistuminen kuluttajalle verrattuna itse ostettuun ruokaan vähentää entisestään yrittäjän kiinnostusta panostaa ruoan valmistukseen laadukkaasti ja monipuolisesti. Alkoholin myyminen sen sijaan on helppoa ja kannattavaa. Ravintolamme tarvitsevat ruoan myynnin tukemista alkoholimyynnin sijaan.

Mikäli ravintolapalveluiden arvonlisävero jätetään 22 prosenttiin lisää se työttömyyttä, konkursseja, alkoholin kulutusta ja ruokakulttuurimme köyhtymistä. Jos ravintolapalveluiden arvonlisäveroa ei olla valmiita alentamaan, tulee ruoan arvonlisäveron alennus siirtää myöhempään ajankohtaan, jolloin voidaan toteuttaa molemmat.

Carita Orlando sivuston on toteuttanut Vukon Oy. Sivuilla käytettyjä kuvia ja elementtejä ei saa käyttää ilman kirjallista lupaa.

Copyright © 2014 Carita Orlando / All rights reserved.