Puheeni kampanjan avajaisissa

Oikein lämpimästi tervetuloa tähän kampanjanavaukseeni.

Olen jo toki kampanjaani aloitellut, eli ollut entistä aktiivisempi somessa, tehnyt kampanjasuunnitelman, lähettänyt uutiskirjeitää ja ollut muutenkin aktiivinen.

Jos ja kun haluaa olla mukana vaikuttamassa erilaisiin yhteiskunnassa tehtäviin päätöksiin, niin siihen ei riitä, että on kampanja-aikaan aktiivinen. On oltava aktiivinen myös vaalien välillä ja kiinnostunut laajasti yhteiskunnallisista kysymyksistä.

Tässä vaalien lähestyessä on puhuttu, että tuleeko näistä koulutusvaalit, ilmastovaalit vai maahanmuuttovaalit vai nyt viimeisimpänä vanhustenhoitovaalit. Eri keskustelunaiheet ja riitaan asti yltyvät ongelmat ja haasteet tulevat varmasti lisääntymään mitä lähemmäksi vaaleja mennään.

Minun mielestäni nämä ovat vaalit, joissa valitaan eduskuntaan ihmisiä, jotka ovat laaja-alaisesti kiinnostuneita erilaisista asioista ja jotka ovat kiinnostuneita jatkuvasti oppimaan ja opiskelemaan uutta.  Ei voi millään keskittyä yhteen asiaan tai toisaalta ei voi olla kaikkien alojen asiantuntija, mutta tarvittaessa on pystyttävä perehtymään asioihin ainakin sen verran, että pystyy tekemään päätöksiä, jonka takana voi seistä. Vaikka politiikassa on viime vuosikymmeninä entistä enemmän ollut tarpeen erikoistua johonkin asiaan, on loppujen lopuksi kuitenkin hallittava jollain tasolla kaikki päätettäväksi tulevat asiat.

Suomi on hyvä maa.

Suomi on todistetusti maailman onnellisin maa, meillä on maailman paras peruskoulu ja Suomi on maailman paras maa olla äiti. Netistä löytyy 98 kohdan lista, missä kaikissa asioissa Suomi on maailman huippuluokkaa.

Vaikka Suomi on monessa suhteessa hyvä maa asua ja monella mittarilla jopa paras, niin se ei tarkoita, etteikö meillä ole vielä paljon tehtävää. Lisäksi meidän tulee pitää huolta siitä, että pysymme jatkossakin kärkipaikoilla.

Näistä hyvistä asioista huolimatta, meillä on lähes 60 000 syrjäytynyttä nuorta ja ammatillisen koulutuksen keskeyttämiset ovat liian suuria. Meidän terveydenhoitojärjestelmämme on melko epätasa-arvoinen hoidonpääsyn suhteen ja viimeaikaisten keskustelujen ja julki tulleiden tarinoiden mukaan vanhustenhoidossa peräti ala-arvoinen. Toisaalta pitää muistaa, että meillä on monta paikkaa missä vanhuksilla on hyvä olla.

Isommassa mittakaavassa meidän julkinen sektorimme kasvaa koko ajan. Se tarkoittaa kasvavaa velkaa. Syntyvyys laskee. Meillä on samanaikaisesti työttömyyttä ja työvoimapulaa.

Erityisesti huolestuttava on se, että meillä on työttömyyttä ja syrjäytymistä jo kolmannessa polvessa.

Kun omat vanhemmat sekä isovanhemmat ovat syrjäytyneet työelämästä ja usein myös pitkälti yhteiskunnasta, on lapsen tai nuoren vaikea nähdä itselleenkään toisenlaista tulevaisuutta.

Työttömyyden ja myös syrjäytymisen ehkäisemisessä koulutuksen merkitys korostuu. Paras vakuutus työttömyyttä kohtaan on koulutus. Vähintään toisen asteen koulutus.

Tutkimusten mukaan Suomessa ei ole isoja tuloeroja. Poliittinen vasemmistohan väittää tuloerojen kasvanee, mutta todisteita ja laskelmia siitä kysyttäessä, niitä ei löydy. Vaikka tulonjako on varsin tasaista, on Suomessa köyhyyttä. Sitä ei voi kiistää. Presidentti Niinistö totesi eilisessä Yhteisvastuu-keräyksen puheessaan, että joka kymmenes suomalaislapsi kasvaa perheessä, jonka tulot jäävät köyhyysrajan alle. Me siis tarvitsemme vaalikaudet ylittävä toimenpideohjelma, jotta työttömyys ja syrjäytymiskierre saadaan ehkäistyä.

Talouden arviointineuvosto antoi parisen viikkoa sitten varsin hyvän todistuksen nykyiselle hallitukselle. Erityisesti kiitosta saivat hallituksen aikaansaannokset työllisyyden suhteen.

Kun hallitus kohta neljä vuotta sitten aloitti, oli työllisyysasteen trendi reilusti alle 70 %. Nyt tämä satunnais- ja kausivaihteluista putsattu luku oli joulukuussa 72,5 %. Neljä vuotta sitten tavoitetta 72 % pidettiin hyvin yleisesti varsin epärealistisena. Se kuitenkin saavutettiin ja ylitettiinkin.

Tulevalle vaalikaudelle tulee asettaa kunnianhimoisempi tavoite. Minusta se saisi olla lähempänä 78 %.

Minä olen lähtenyt politiikkaan tekemään Suomesta reilun ja tasa-arvoisen yhteiskunnan. En aja minkään eturyhmän asiaa vaan haluan pitää huolta siitä, että suomalainen hyvinvointiyhteiskunta on jokaiselle hyvä.

Toisaalta Suomessa vallitsee mahdollisuuksien tasa-arvo. Tykkään tästä termistä, sillä se sisältää sen, että tarjoamme tasa-arvoiset mahdollisuudet jokaiselle. Ne ovat samat, vaikka lähtökohdat, ihmisen henkilökohtaiset ominaisuudet tai joku ulkoinen tekijä on sysännyt jostain syystä sivuraiteelle. Minusta tämä on hyvinvointiyhteiskuntamme suurimpia saavutuksia. Pari sukupolvea sitten, perheet joutuivat arvioimaan, voidaanko lapsille tarjota koulunkäyntimahdollisuuksia. Vai olisiko parempi vaan mennä mahdollisimman nuorena töihin.

Tasa-arvo ei kuitenkaan tarkoita tasapäistämistä. Kun ihminen on ahkera, opiskelee, tekee työtä, yrittää tai ottaa riskiä, saa hän menestyä ja mahdollisesti myös rikastua. (Välillä tuntuu, että ainoa hyväksytty tapa rikastua tässä yhteiskunnassa on voittaa lotossa tai pelata jääkiekkoa).

Kokoomuksen tämän kampanjan slogan on saa tehdä. Kun vaaleihin valmistaudutaan, nousevat puolueiden erot pintaan. Nytkin on ollut helppo havaita, että toiset luottavat kontrolliin ja sääntelyyn meitä toisia enemmän.

Suomessa pitää saada yrittää, mutta saa myös epäonnistua. Aina pitää olla mahdollisuus nousta jaloilleen ja yrittää uudestaan. Ja yrittämisellä tarkoitan siis sitä, mitä sanalla perinteisesti tarkoitetaan eli yritystoimintaa. Mutta yrittämisellä tarkoitan myös uutta alkua. Jos vaikka nuori onnistuu sössimään elämänsä ottamalla pikavippejä tai sortumalla päihteisiin, niin hänelle pitää yhä uudelleen tarjota mahdollisuus uuteen alkuun.

Suomessa saa tehdä työtä. Paitsi, että on saatava tehdä työtä, on siitä tehtävä aina joutenoloa kannattavampaa. Nykyisen kaltainen sosiaaliturva ei kaikissa tilanteissa kannusta työntekoon. Seuraavan hallituksen tärkein tehtävä on sotu-uudistus eli sosiaaliturvauudistus.

Sotu-uudistuksen pohjalla pitää olla ajatus siitä, että ihmisen elämä ei välttämättä etene janassa, koulutus, työ, perheen perustaminen, työ ja eläke. Yhä useammin tehdään limittäin ja lomittain työtä, opiskellaan, ollaan välillä ilman työtä, erilaisista syistä johtuen, toimitaan yrittäjänä ja yhdistetään perhe ja työ. Missään kohtaan ei voi tulla eteen tilanne, ettei ole varaa tai ei uskalla ottaa vastaan työtä. Tai että on kannattavampaa vain olla kotona kuin esim. opiskella.

Työmarkkinoita on kehitettävä niin, että yrityksen kannattaa jatkossa tarjota työtä myös nuorelle, jolla ei ole työkokemusta, maahanmuuttajalle, jolla ei ole täydellistä suomen kielen taitoa tai vajaakuntoiselle, joka ei pysty antamaan kuin pienen työpanoksen, mutta haluaa olla mukana työelämässä.

Mutta tämä sote eli sosiaali- ja terveydenhuoltouudistus on saatava maaliin. Uudistuksesta ollaan kokoomuksessakin monta mieltä. Tärkeintä olisi tehdä joku päätös. Tämä on kaikkein pahin tilanne, kun päätöksenteko koko ajan lykkääntyy.

Noin tuhat ihmistä työskentelee koko ajan maakunta- ja soteuudistusta tehden. Valtion talousarviossa on tälle vuodelle budjetoitu noin 200 miljoonaa tähän valmisteluun. Uudellamaalla on Kallion virastotalossa hankkeen toimisto, ja hankkeen parissa työskentelee pitkälti toistasataa henkilöä.

Isot pörssiyhtiöt käyttävät tätä tilaisuutta hyväkseen ja ostavat pieniä yrityksiä pois markkinoilta. Samaan aikaan kunnat ei osaa kilpailuttaa. Kilpailutetaan hinnoilla, jolloin laatu kärsii.

Ja edelleen työttömät ja vanhukset istuvat terveysasemalla odottamassa hoitoon pääsyä. Me keskituloiset ja työssäkäyvät käytämme yksityistä tai työterveyshuoltoa.

Suomalainen sairaanhoitohan on pääsääntöisesti huippuluokkaa, mutta hoitoon pääsy on hidasta.

Osaamiseni on taloudessa, verotuksessa ja työllistämiseen liittyvissä kysymyksissä. Haluan päästä vaikuttamaan näihin isoihin kysymyksiin, jotta meillä, mutta myös meidän lapsillamme ja nuorillamme olisi mahdollisuudet rakentaa onnellista elämää. Ja tehdä lapsia, silloin kun itsestä tuntuu hyvältä.

Kiitos teille kaikille, jotka olette tulleet tänne. Kiitos kun olette mukana tässä matkalla. Tämä kampanja vertautuu hyvin yrittäjyyteen. Kun on innostunut ja motivoitunut ja tekee parhaansa, niin yleensä saavuttaa myös tuloksia.  Sitten 14.4. nähdään, miten kävi. Kiitos, että olette matkassa mukana.

 

 

 


Carita Orlando sivuston on toteuttanut Vukon Oy. Sivuilla käytettyjä kuvia ja elementtejä ei saa käyttää ilman kirjallista lupaa.

Copyright © 2014 Carita Orlando / All rights reserved.